BERITA TERKINI

KEMENTERIAN PERTAHANAN MALAYSIA
2020
Slider

PUTRAJAYA - Perintah kuarantin yang diwajibkan ke atas rakyat Malaysia dan warga asing yang memasuki Malaysia melibatkan semua laluan udara, laut dan darat di seluruh Malaysia termasuk sempadan Sarawak dan Sabah.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob mengatakan bahawa semua individu yang melakukan perjalanan di semenanjung Malaysia dan dalam perjalanan ke Sabah atau Sarawak harus menjalani kuarantin di negeri tersebut, tidak kira jika mereka sudah melakukannya di semenanjung Malaysia.

“Mereka yang dalam perjalanan panjang akan menjalani kuarantin sebaik sahaja meninggalkan lapangan terbang dan akan dikuarantin sekali lagi ketika memasuki Sabah atau Sarawak”, katanya dalam sidang media harian Covid-19.

Menurut beliau, kerajaan juga telah membenarkan penerbangan beroperasi seminggu sekali ke Sabah dan Sarawak dari KLIA dan penerbangan domestik di Semenanjung Malaysia boleh didapati melalui Firefly yang beroperasi di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah.

Ujarnya, prosedur operasi standard (SOP) pergerakan antara negeri tetap tidak berubah dan hanya dibenarkan untuk kecemasan sahaja seperti kematian ahli keluarga atau isu kesihatan dan perlu mendapatkan surat kebenaran dari pihak polis.